Warsztaty „Czary w kuchni”

Aktualności | 10 maja 2019 09:36

Uczestnicy projektu „Akademia Eksperymentu” wzięli udział w 2-godz. warsztatach z panią dietetyk Natalią Mejer. Każde z czterech zajęć rozpoczęły się od pogadanki na temat zdrowego odżywiania i stylu życia. Dzieci poznały piramidę żywienia, dowiedziały się jak często spożywać posiłki, ile porcji warzyw i owoców powinny jeść, jak często myć zęby, jak ważna jest rola aktywności fizycznej itp. Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę. Dzieci z pomocą pani Natalii wyczarowały pyszne i zdrowe potrawy: krem czekoladowy i trzy kolorowe koktajle, których składnikami były banany, awokado, szpinak, jogurt naturalny, miód, kakao, orzechy i inne smakołyki. Za pomocą temperówki do warzyw zrobiły cukiniowy i marchewkowy makaron W spotkaniu uczestniczyli również rodzice. Wszystkie potrawy zostały zjedzone ze smakiem. 

Projekt „Akademia Eksperymentu” dofinansowano przez Fundację BGK w programie „Na dobry początek!”.

zobacz zdjęcia