Chemia na talerzu

Aktualności | 28 marca 2019 11:53

Dnia 27.03.2019 r. w Szkole Podstawowej w Niepoczołowicach i w Pobłociu odbyły się spotkania dla dorosłych z dietetyczką Natalią Mejer. Celem spotkań zorganizowanych w ramach projektu „Akademia Eksperymentu” było zwrócenie uwagi  na zagrożenia żywności wysokoprzetworzonej dla zdrowia dzieci i dorosłych, fakty i mity dotyczące odżywiania oraz popularyzacja zdrowego stylu życia. Nasza ekspertka rozkładała na czynniki pierwsze popularne produkty spożywcze i wspólnie z rodzicami poszukiwała sposobów na „poprawienie” poszczególnych dań. Zaleciła ostrożność w dokonywaniu zakupów i czytanie etykiet produktów, zwracanie uwagi na zawartość cukrów, tłuszczów trans i konserwantów. Wiemy już jakie pułapki zastawiają na nas producenci znanych marek oraz że cukier ma wiele postaci. Dietetyczka podała przykłady zmiany stylu życia, aby uniknąć chorób i tycia. Mamy nadzieję, że uczestnicy spotkań wykorzystają te wiadomości dla poprawy zdrowia swoich rodzin.

Projekt „Akademia Eksperymentu” dofinansowano przez Fundację BGK w programie „Na dobry początek!”.